12 yıl sonra bitkisel hayattan kurtuldu: “Her şeyi duyuyordum”

article-0-0CD624B600000578-68_634x443 Martin-Pistorius-Ghost-Boy-book

Güney Afrikalı Martin Pistorius isimli adam 12 yıl sonra girdiği bitkisel hayattan çıktı. Yaşadıklarını ‘Ghost Boy/Hayalet Çocuk’ isimli kitabında toplayan Pistorius, hastalığı süresince etrafında olup biten her şeyi duyduğunu ve hatırladığını söyledi. Bunlardan bir tanesi ise çaresiz annesinin çocuğunun ölmesi için dua ettiği oldu

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan Martin Pistorius’un yaşam mücadelesi 12 yaşındayken (1988 yılında) geçirdiği bir boğaz enfeksiyonuyla başlayan kriptokoz menenjiti geçirmesiyle başladı. Hastalığın ilerlemesi sonucu bitkisel hayata giren Martin’in iyileşmesi için 7 yıl uğraşan doktorlar hastanın hareket kabiliyetini yitirdiğini, iletişim kurmaktan aciz olduğunu ve asla iyileşemeyeceğini anladı. Doktorlar, Martin 19 yaşına geldiğinde Pistorius ailesine “Çocuğunuzu eve götürün ve huzur içinde ölmesini bekleyin” diyerek çarelerinin tükendiğini açıkladı. Ancak yaşamla mücadelesi 12 yıl boyunca devam eden Pistorius, ailesinin yardımıyla hayata geri döndü.

Babası Rodney’nin her sabah saat 5’te giydirip bakım merkezine götürdüğü Martin, 8 saatini orada geçirdikten sonra yeniden babası tarafından eve götürülüyordu. Rodney, “Akşam onu eve götürüp banyo yaptırırdım. Sonra yemeğini yedirir, yatağa yatırırdım. Alarmı iki saat sonrasına kurup onun yataktaki pozisyonunu değiştirirdim, böylelikle vücudunda yatak yarası oluşmazdı” sözleriyle o 12 yılını anlattı. Bu 12 yıl boyunca Martin’in durumunda herhangi bir ilerleme göremediklerini söyleyen anne Joan Pistorius, bir gün yatakta hareketsizce ve söylenenlere yalnızca bakarak cevap veren oğluna gözyaşları içinde “Umarım ölürsün” dedi.

Bitkisel hayata girdikten iki yıl sonra içten içe uyanan ve etrafında olup bitenleri fark etmeye başlayan Martin, 15 yaşındaydı. O günleri “Tıpkı normal birisi gibi etrafımda olup biten her şeyin farkındaydım. Ancak herkes ben orada yokmuşum gibi davranmaya o kadar alışmıştı ki hayatımın geri kalanını böyle geçirecek olduğumu o zaman anladım” sözleriyle açıkladı.

2000 yılında Martin’in iletişim kurmaya çalıştığını ve iyileşme belirtisi gösterdiğini fark eden terapisti, bitkisel hayatın sonlandığını açıkladı. Daha sonra iyileşen ve normal bir hayat kuran Martin şimdi 39 yaşında ve İngiltere’de karısı Joanna ile yaşıyor. Yaşadıklarını ‘Ghost Boy/Hayalet Çocuk’ isimli bir kitapta toplayan Martin, “Anneme kırgın değilim çünkü o çok sevdiği oğlunu, 12 yıl boyunca yatalak bir vaziyette görmeye dayanamıyordu” dedi.

Yorum bırakın